Veelgestelde vragen over warmte in huis

Wat wordt bedoeld met een gesloten gashaard?

Veel gestelde vragen aan van Wijk WarmteEen gashaard met een gesloten verbrandings-systeem betrekt de benodigde zuurstof via een gecombineerd toevoer/afvoerkanaal. Dit betekent dat er geen zuurstof uit de woonruimte wordt onttrokken, zoals bijvoorbeeld bij een open haard.
De voordelen:

  • Uw woning heeft niet perse een schoorsteenkanaal nodig
  • De ideale oplossing voor (nieuwbouw-)woningen met mechanische ventilatie, omdat extra ventilatie niet nodig is
  • Er komen geen rookgassen de woonkamer in
  • Gesloten haarden en kachels hebben altijd een hoog rendement

Ons huis heeft geen schoorsteen, kan ik toch een haard laten installeren? Is stoken met hout slecht voor het milieu?

Dit hoeft niet zo te zijn, als u rekening houdt met een aantal zaken:

  • Schoon en droog hout gebruiken
  • Let op het rendementslabel
  • Kies voor een toestel met een goed rendement en een lage emissie
  • Een toestel met een te grote capaciteit (in vergelijking met de te verwarmen ruimte) zal niet optimaal branden. Door de onvolledige verbranding ontstaan er meer vervuilende rookgassen
  • Bij goed (productie-)bosbeheer is hout een onuitputtelijke en dus duurzame energiebron

Welk vermogen heeft mijn haard nodig om onze huiskamer geheel te verwarmen?

Een vuistregel = 50 á 60 W/m (W = watt). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Deze berekening hangt mede af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.

Bij de plaatsing van een gashaard of kachel zijn er bijna altijd wel oplossingen te bedenken, voor het ontbreken van een schoorsteen. Een veel toegepaste oplossing is de aanleg van een rookgasafvoerkanaal door de zijgevel. Voor hout is rookgasafvoer tot boven het hoogste punt van de woning verplicht. U heeft ook altijd nog de keuze van een elektrische haard.

Moet de ruimte waar de kachel staat extra geventileerd worden?

Een vuur heeft voor de verbranding zuurstof nodig. Normaal wordt dit uit de omgevingsruimte onttrokken. Bij houthaarden en open gashaarden moet de ruimte altijd extra geventileerd worden. Voor de veiligheid, en voor een betere werking van de haard.
Bij een gesloten gashaard met een kanaal voor luchttoevoer van buitenaf, is extra ventileren niet nodig. 

Wij hebben een open haard. Maar die gebruiken we al jaren niet meer.
Wat raadt u aan?

U kunt bijvoorbeeld een gasblokkenvuur op maat laten maken in de bestaande vuuropening van uw open haard. Er is alleen een gasaansluiting nodig om het vuur weer gezellig én comfortabel te laten branden. Ook is het mogelijk om een houtinzet haard te plaatsen zodat er beter en efficiénter en met meer plezier gestookt kan worden. Kortom een nieuw leven voor uw oude open haard!

Hoe houd ik de ruiten van mijn haard/kachel goed schoon?

U kunt na enige tijd stoken wat aanslag op uw kachelruit verwachten. Bij houthaarden in ergere mate dan bij gashaarden. Daarvoor hebben wij een eersteklas schoonmaakmiddel: superruitenreiniger. Zie ook accessoires – onderhoudsproducten.

Maakt het uit welk hout ik gebruik als brandhout?

Er zijn vele houtsoorten die geschikt zijn als brandhout. Zoals: es, linde, berk, fruitbomen, eik en beuk, Belangrijk is dat het hout goed droog (droogtijd van twee jaar is optimaal) en schoon is.