Skip to main content

info@vanwijkwarmte.nl |  010 - 511 5127

Noordeindseweg 24, 2651CW Berkel en Rodenrijs  ROUTE >

Geschiedenis Van Wijk Warmte

De geschiedenis van Van Wijk Warmte gaat terug naar het jaar 1808. In dat jaar kwam ene Machiel van Wijk uit Dussen (Noord-Brabant) naar de Noordeindseweg te Berkel en Rodenrijs om hier een smederij te beginnen. Sinds die tijd is er op deze locatie een smederijbedrijf van de fam. van Wijk gevestigd. Het bedrijf ging over van vader op zoon.

Elke generatie voerde het bedrijf op zijn eigen manier. De tijden zijn natuurlijk enorm veranderd, in het begin was het vooral het beslaan van paarden. Daar kwam al snel smeedwerk bij zoals hekwerken. Reparatie van kachels, eigenlijk alles wat met ijzer te maken had kwam bij de smid.

Levensbeschrijving  Johannes  Jacobus Van  Wijk

De zoon van Machiel van Wijk, Jan van Wijk stond bekend als smid/koopman. Hij was dus een vakman met ondernemingsgeest. Eigenlijk wilde hij dierenarts worden, maar nadat zijn vader gestorven was, heeft hij de smederij overgenomen. Hij heeft hierin “naar zijn gaven gearbeid “, zoals hij zelf beschrijft in zijn boek: Levensbeschrijving van Johannes Jacobus van Wijk.

Zijn zoon, Machiel van Wijk weet in 1895 de cursus in hoefbeslag met “buitengewoon goeden “uitslag te behalen. Ook een vakman dus.

Van  Wijk  Warmte Geschiedenis Diploma

Vervolgens hebben zijn zoons Jan en Machiel van Wijk het bedrijf verder uitgebouwd onder de naam “Gebroeders van Wijk”. Het was Jan die een nieuwe spitschop op de markt bracht onder naam “Van Wijk spa “. Deze was zeer populair bij tuinders uit de weide omtrek.

In 1926 wordt er een nieuwe smederij met winkel voor haarden en kachels gebouwd aan de Noordeindseweg.

Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw werden er al verwarmingsinstallaties aangelegd bij tuinders. Vooral na de oorlog naam het verwarmingswerk een enorme vlucht. Het bedrijf breidt gestaag uit en heeft al snel zo’n 20 personeelsleden. Er worden stoomketels gekocht, afkomstig uit schepen zg. Schotse ketels, en geschikt gemaakt voor de kasverwarming.

Geschiedenis Van Wijk Warmte

Vanaf begin jaren 60 neemt de volgende generatie het roer over, de zonen van Jan, Machiel (Miek) en Paul gaan verder met het bedrijf. Machiel sr. (Oom Chiel) blijft ook nog lang actief in het bedrijf.

Als hij me vraagt wat ik later wil worden geeft hij mij de goede raad mee:"Jan, jongen, mensen willen altijd graag warm zitten, maar je moet wel met je tijd meegaan". Dit is me altijd bij gebleven.

In 1971 wordt de oude smederij met de loods en woonhuis van buurman Verwoerd (de wagenmaker) gesloopt en een compleet nieuw pand gebouwd op dezelfde plaats.

Vooral de komst van het aardgas doet het bedrijf verder groeien. Zowel in de tuinbouw, bedrijfspanden als bij de particulieren worden complete verwarmingsinstallaties gerealiseerd. Door de intrede van aardgas en centrale verwarming wordt er besloten met de verkoop van haarden te stoppen.

Na de pensionering van Machiel (Miek) in 1989 wordt het bedrijf in twee delen gesplitst. Jan (zoon van Miek) gaat met de huis- en bedrijfspandenverwarming naar Bleiswijk.

Paul en zijn zoon Jan blijven aan de Noordeindseweg en gaan verder met de kasverwarming. Dit bedrijf groeit ook verder maar er is geen uitbreiding mogelijk op de bestaande locatie.

Het bedrijf wordt uiteindelijk in 2001 verkocht en gaat weg uit het pand aan de Noordeindseweg.

De omgeving van Berkel en Rodenrijs begint inmiddels te veranderen. Veel tuinbouwbedrijven verdwijnen en maken plaats voor woningbouw. Jan van Wijk vond dat het tijd werd voor wat anders.

Zoals oom Chiel al zei: Mensen willen altijd graag warm zitten maar je moet wel met je tijd meegaan.

Er komen veel nieuwe wijken in Berkel en Rodenrijs en omgeving. Er is steeds meer vraag naar een sfeervolle vorm van warmte: de “open haard”! Gasgestookte haarden komen op de markt en er is veel ontwikkeling in nieuwe, moderne haarden. De werkplaats wordt omgebouwd tot een showroom. Zo doen de haarden waar in 1970 mee gestopt is weer een entree in een nieuwe vorm in het pand. In oktober 2002 wordt de nieuwe showroom feestelijk geopend.

Een showroom met 70 opstellingen waar de meeste topmerken te vinden zijn.

Van Wijk Warmte blijft zo dicht bij zijn roots. Inmiddels levert en installeert Van Wijk Warmte alweer vele jaren gas- en hout gestookte haarden bij veel tevreden klanten.  

In 2008 wordt is het tweehonderdjarig bestaan van Van Wijk aan de Noordeindseweg. Er wordt voor deze gelegenheid een boekje uitgegeven over de geschiedenis van het bedrijf: “Twee eeuwen van vuur en warmte”.

Boekje 2 eeuwen Van Wijk Warmte

Na zes generaties brandt het vuur nog steeds bij van Wijk Warmte aan de Noordeindseweg.